Jeg har lånt et digitalt videokamera og arbejdet med videoproduktion og redigering. Her er en kort video af mig, der brygger en kop cappuccino.

Tryk på more for at læse nørdedetaljer.

Jeg har gemt videoen i AVI, ASF og MPEG1 formater, for at finde ud af hvor meget de fylder og hvilken er i bedst kvalitet. AVI filen er fuldstændig uhåndterbar til nettet med en størrelse på 256 MB. De andre fyldte henholdsvis 4.7 (ASF) og 12 MB (MPEG1).

For at embedde videoen her på bloggen var jeg nødt til at ændre formatet til mp4 fra henholdsvis AVI og MPEG1 formater. Til det formål fandt jeg en gratis online service, der virkede perfekt. Den ligger her.

Den første video er konverteret fra AVI filen, der fyldte 256 MB. Den nye mp4 fil fylder 13.1 MB. Det filformat, der bliver konverteret fra, bestemmer den maximale opløsning på den nye mp4 fil.  Jeg har beholdt den oprindelige opløsning på 720×576.

Jeg prøvede også at ændre den oprindelige opløsning til 360p, dvs 640×360. For at kunne sammenligne de to opløsninger bedst muligt er filstørrelsen næsten ens. Denne fil er på ca. 13.2 MB.

Den næste video er konverteret fra MPEG1 filen, der fyldte 12 MB. Mp4 filen fylder 13 MB. Her er den maximale opløsning på 352×288, og den har jeg også beholdt.

Konklusion: Konverteringen af AVI filen til samme opløsning som den oprindelige fil, men hvor filstørrelsen er begrænset til knap 1/20 del giver et grimt tab af kvalitet. Men samme filkonvertering til en opløsning i 360p giver et udemærket resultat – både i kvalitet og størrelse til en webside. MPEG1 filens konvertering er udemærket, men videoens maksimale opløsning er næsten for lille til nettet. Det optimale er derfor at bruge et AVI format fra mit DV kamera og ændre det til mp4. Så kan jeg selv vælge opløsning og få en god kvalitet samtidig.